divendres, 19 de setembre del 2014

El dietari personal (2n ESO)





18 d’octubre

No sé per on començar, però aquesta vegada m’he proposat fer un diari com cal. No em fio de mi mateixa, perquè ja és la tercera vegada que ho intento. Me’l van regalar quan feia primer. I vaig començar a escriure-hi tota disciplinada, dient-me que no aniria mai a dormir sense apuntar-hi alguna cosa. Però era un rotllo. Cada dia hi escrivia el mateix. Després, quan feia tercer, el vaig tornar a agafar. Vaig arrencar-ne les tres primeres pàgines, que només deien xorrades, i també a principi de curs, em vaig jurar que aquest cop sí –com el Barça, tu-, i que seria tan i tan divertit llegir-lo més endavant.

Però ara sí que és diferent. Primer, perquè he madurat, i, segon, perquè té tota la raó la Montse: un diari no és per apuntar-hi les coses que fas, sinó les coses que penses. Si no ho apuntes, després no te’n recordes. No és que jo pretengui tenir pensaments extraordinaris, però són els meus pensaments, no? I de ningú més. Em pertanyen, com em pertany el nom que porto o la casa que tinc. És la meva personalitat.

També crec que un diari s’ha de fer servir per analitzar la personalitat dels altres. Almenys de les persones que t’interessen. O d’aquelles de les quals depens.

Imagino la cara que faria la mare, per exemple, si pogués llegir totes les coses de debò que penso d’ella. Seria cruel... I són coses que no es poden explicar a ningú. Bé, a la Montse sí, perquè és una bona amiga i te’n pots fiar.

Isabel- Clara SIMÓ, Raquel






TEORIA

El dietari

El dietari pertany al gènere literari de l’assaig (gènere literari en prosa, de caràcter no ficcional, que es val del relat per tal d’explicar el pensament del seu autor en els diversos aspectes del coneixement). En aquest tipus d’obra, l’autor anota els fets de cada dia i els propis pensament.

PRÀCTICA

Després d’haver llegit el fragment d’un dietari personal i conèixer-ne les característiques, ara és l’hora que tu en facis un. Quines característiques ha de tenir el teu dietari?
  • Durant un mes de la vostra vida, heu de triar cinc dies dels quals en volgueu dir alguna cosa. Pensau que no es tracta de contar fil per randa el que heu fet en un dia, sinó d’explicar els vostres pensaments i reflexions sobre alguna cosa que us preocupi o, simplement, us interessi. Fixeu-vos que en l’exemple de la lectura, na Raquel ens parla de pensaments i no de fets. Tot i això, en cas que hagi passat alguna cosa que cregueu que val la pena contar, no deixeu de fer-ho.
  • Podeu triar inventar-vos el que escriviu, però sempre ha de parèixer que us ha passat o que ho pensau de veres.
  • Cada un dels cinc dies dels quals parlau ha d’estar datat de la mateixa manera que heu vist en l’exemple. Hi heu de posar el dia, el mes i, també, l’any.
  • L’extensió de cada un dels dies que redacteu ha de tenir un mínim de vuit línies i un màxim de deu.
  • Davall de cada un dels dies, heu de posar-hi una fotografia que es relacioni d’alguna manera amb allò que heu escrit.
  • Heu de fer el treball amb ordinador (fent servir l’Openoffice o el Microsoft Word). El tipus de lletra ha de ser Times New Roman; el tamany, 12 i hi ha d’haver un interlineat d’ 1’5 (això vol dir que entre cada una de les línies hi ha d’haver aquest espai).
  • L’heu d’enviar al meu correu: cmsm@iesesporles.cat
  • En cas que tengueu dubtes, les podeu demanar a classe o enviar-me un correu a l’adreça anterior.

AVALUACIÓ

És molt important que tenguem en compte una sèrie de factors a l’hora de fer la feina. Si en som conscients i ho feim així com toca, ens podem assegurar una bona nota.
Adequació al tema: he escrit sobre allò que m’han demanat. (10%)
Correcció ortogràfica: he revisat l’ortografia. Cada falta descompta 0,25 fins un màxim de 3 punts. Pensau que podeu fer servir el corrector de l’ordinador. (30%)
Coherència del text: les diferents parts de què consta el text estan distribuïts en paràgrafs diferents i, a cada paràgraf correspon una idea o part. Les idees o accions estan narrades d’una manera coherent i ordenada. (20%)
Cohesió del text: les idees o parts del text/narració estan relacionades o interconnectades per marcadors textuals (vegeu l’entrada de connectors textuals). Mostra riquesa i precisió en el vocabulari utilitzat així com una maduresa sintàctica i correcció normativa. (20%)
Signes de puntuació: l’alumne/a utilitza correctament els signes de puntuació (punt, coma, punt i coma, punts suspensius, signes d’exclamació, signes d’interrogació...)  sense detectar-se’n ni mancances ni abusos. (10%)
Endreç: fa servir la lletra (el tamany, el tipus, l’interlineat...) que es demana. Respecta els marges. (10%)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.